Onze molenaarsploeg

Tijdens een bezoek aan de Oostmolen in het weekend of met een groep word je meestal begeleid door één van onze molenaars. Ze zijn opgeleid tot volwaardig meester-molenaar en stellen de molen met veel plezier in werking (mits voldoende wind natuurlijk)
Op deze pagina laten we de molenaars zelf aan het woord over het hoe en waarom van hun bijzondere hobby.

Benoît Delaere

In het dagelijks leven kleuteronderwijzer maar op vrije dagen vaak te vinden op de Oostmolen die ik reeds op jeugdige leeftijd regelmatig bezocht! Molenaar Juul Vanhevel heeft me doorheen de jaren de kneepjes geleerd en na enkele jaren gedwongen stilstand door de wiekbreuk ben ik zo'n 10 jaar geleden na de restauratie terug als molenaar aangesteld!

Er bestaan heel wat vooroordelen over molens en molenaars: oubollig, antiek, folklore, enz. Ik vind het daarom erg belangrijk en leuk om de mensen te laten zien dat de molen niet zomaar een sieraad in het landschap is maar een eeuwenoud technisch hoogstandje die heel wat nuttige taken kan volbrengen. Ook de weersomstandigheden en de natuur zijn erg boeiend, het zorgt steeds voor verrassingen, hoeveel ervaring je ook hebt!

Filiep Vandenbulcke

Als verpleegkundige werk ik in een high tech omgeving. Ik ben echter ook geboeid door het ouderwetse boerenleven en "antieke" high tech: molens. Er is hieromtrent nog zoveel kennis die bewaard en doorgegeven moet worden. Ik vind het heel tof dat je als molenaar ook een beetje weerman moet zijn: steeds dien je wind, weer en wolken in de gaten te houden. En onze olieslagerij: die moeten we zeker koesteren: slechts een handvol mensen kan nog op ambachtelijke wijze olieslaan...

Wilfried Meulders

Met het pensioen in het vooruitzicht zocht ik een nieuwe uitdaging. Al jaren koester ik een passie voor oude technieken en ambachten, wat zich in het verleden al heeft geuit in een opleiding mandenvlechten. Mijn familienaam Meulders, de 'mulder', was voor mij een teken dat er onder mijn voorouders al molenaars actief waren. Bij uitstappen her en der, telkens toen ik geconfronteerd werd met een windmolen, kon ik het niet laten om deze van dichtbij te gaan bekijken.

Na wat zoeken op het internet was de keuze snel genomen om de opleiding tot molenaar te gaan volgen. Enkele jaren later -want de eerstvolgende cursus startte in Bokrijk, wat mij toch iets te ver leek - na de theoretische opleiding en de praktische ervaringen tijdens de stages in Gistel Koekelare en Beveren a/d ijzer restte enkel nog het examen. Aangezien onze praktische proeven op 'de Oostmolen' afgenomen werden, kregen we van de stad Gistel de kans om hier als vrijwillig molenaar aangesteld te worden.

Nico Mees

De geschiedenis van de verschillende mechanismen die men gebruikt in de molen zijn zo mooi om te zien. De natuurlijke krachten gebruiken met overbrengingen om tot verschillende eindproducten te mogen komen, hebben mij steeds geboeid. Wetende dat een windmolen een stuk historie is, daarover kennis opdoen, leren omgaan met de natuurlijke krachten en dat aan de omgeving mogen kenbaar maken was voor mij de reden om molenaar te worden. Een " slag " van de molen kreeg ik gelukkig niet, maar ik ben dikwijls van slag als ik daar ben.

Piet Halewyck

Bouwjaar '68, Papa van 3 tieners, woont samen met hen en Nadine in de Klemskerkse molenaarswoning. Deze verzekeringsagent ontsnapt graag eens aan papierberg en computerscherm om wieken te laten wentelen in Gistel en Wenduine. Overtuigt graag de toevallige molenbezoeker van de simpele puurheid van het houten mechaniek.

Rebecca Vanysacker

Als restauratie architecte kom ik elke dag in aanraking met historische gebouwen, oude technieken en ambachten. Het feit dat de Oostmolen maar enkele straten van mijn ouderlijke thuis staat zal ook wel bijgedragen hebben tot mijn passie voor deze bouwwerken. Molens zijn prachtige gebouwen, maar helaas is de kennis ervan meer en meer aan het verdwijnen.

Door actief in de molenwereld bezig te zijn en de kennis van de vele molenaars te delen op mijn Youtube kanaal probeer ik dit stukje geschiedenis in leven te houden. Ondanks dat het een mannenwereld is sta ik als vrouw mijn mannetje in de enthousiaste groep molenaars van de Oostmolen.

Dirk Baeteman

Als landbouwer met pensioen heb ik al heel wat taken in het leven vervuld.
Malen was voor mij dan ook niet nieuw want in mijn loopbaan ben ik er ook mee bezig geweest, maar malen met de wind
wilde ik ook wel leren kennen.
 
Zo ben ik de molenaarscursus gaan volgen en stage beginnen lopen op de molens van Gistel, Klemskerke en Koekelare.
Na bijna twee jaar ben ik dan in het bezit gekomen van de titel meester molenaar.
Wat vroeger voor mij een plicht was in mijn beroep is nu een passie geworden, ik kan inspelen
op de grillen van de natuur en dat is echt mijn ding!

Stijn Van Loock

Een grote interesse voor geschiedenis en erfgoed, dat wel… Maar molens? Nooit bij stilgestaan. Tot ik als ambtenaar mee verantwoordelijk werd voor de restauratie van een molensite. Help, wat nu? De molenaarscursus bood een ideale kans om mijn kennis bij te schaven.  Een nieuwe, intrigerende wereld ging open.

Mijn eerste stage-uurtjes sprokkelde ik op de Oostmolen, een ingenieuze en machtige houten machine achter een ‘lieflijke’ façade… Ondertussen zijn we een paar jaar verder en heb ik het diploma van vrijwillig molenaar op zak. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om me aan te sluiten bij deze groep enthousiaste Gistelse molenaars en me in ze zetten voor het behoud en de ontsluiting van deze prachtige molen.

Copyright Gistelsemolens.be