Onze molenaarsploeg

Tijdens een bezoek aan de Oostmolen in het weekend of met een groep word je meestal begeleid door één van onze molenaars. Ze zijn opgeleid tot volwaardig meester-molenaar en stellen de molen met veel plezier in werking (mits voldoende wind natuurlijk)
Op deze pagina laten we de molenaars zelf aan het woord over het hoe en waarom van hun bijzondere hobby.

Benoît Delaere

In het dagelijks leven kleuteronderwijzer maar op vrije dagen vaak te vinden op de Oostmolen die ik reeds op jeugdige leeftijd regelmatig bezocht! Molenaar Juul Vanhevel heeft me doorheen de jaren de kneepjes geleerd en na enkele jaren gedwongen stilstand door de wiekbreuk ben ik zo'n 10 jaar geleden na de restauratie terug als molenaar aangesteld!

Er bestaan heel wat vooroordelen over molens en molenaars: oubollig, antiek, folklore, enz. Ik vind het daarom erg belangrijk en leuk om de mensen te laten zien dat de molen niet zomaar een sieraad in het landschap is maar een eeuwenoud technisch hoogstandje die heel wat nuttige taken kan volbrengen. Ook de weersomstandigheden en de natuur zijn erg boeiend, het zorgt steeds voor verrassingen, hoeveel ervaring je ook hebt!

Filiep Vandenbulcke

Als verpleegkundige werk ik in een high tech omgeving. Ik ben echter ook geboeid door het ouderwetse boerenleven en "antieke" high tech: molens. Er is hieromtrent nog zoveel kennis die bewaard en doorgegeven moet worden. Ik vind het heel tof dat je als molenaar ook een beetje weerman moet zijn: steeds dien je wind, weer en wolken in de gaten te houden. En onze olieslagerij: die moeten we zeker koesteren: slechts een handvol mensen kan nog op ambachtelijke wijze olieslaan...

Wilfried Meulders

Met het pensioen in het vooruitzicht zocht ik een nieuwe uitdaging. Al jaren koester ik een passie voor oude technieken en ambachten, wat zich in het verleden al heeft geuit in een opleiding mandenvlechten. Mijn familienaam Meulders, de 'mulder', was voor mij een teken dat er onder mijn voorouders al molenaars actief waren. Bij uitstappen her en der, telkens toen ik geconfronteerd werd met een windmolen, kon ik het niet laten om deze van dichtbij te gaan bekijken.

Na wat zoeken op het internet was de keuze snel genomen om de opleiding tot molenaar te gaan volgen. Enkele jaren later -want de eerstvolgende cursus startte in Bokrijk, wat mij toch iets te ver leek - na de theoretische opleiding en de praktische ervaringen tijdens de stages in Gistel Koekelare en Beveren a/d ijzer restte enkel nog het examen. Aangezien onze praktische proeven op 'de Oostmolen' afgenomen werden, kregen we van de stad Gistel de kans om hier als vrijwillig molenaar aangesteld te worden.

Nico Mees

De geschiedenis van de verschillende mechanismen die men gebruikt in de molen zijn zo mooi om te zien. De natuurlijke krachten gebruiken met overbrengingen om tot verschillende eindproducten te mogen komen, hebben mij steeds geboeid. Wetende dat een windmolen een stuk historie is, daarover kennis opdoen, leren omgaan met de natuurlijke krachten en dat aan de omgeving mogen kenbaar maken was voor mij de reden om molenaar te worden. Een " slag " van de molen kreeg ik gelukkig niet, maar ik ben dikwijls van slag als ik daar ben.

Piet Halewyck

Bouwjaar '68, Papa van 3 tieners, woont samen met hen en Nadine in de Klemskerkse molenaarswoning. Deze verzekeringsagent ontsnapt graag eens aan papierberg en computerscherm om wieken te laten wentelen in Gistel en Wenduine. Overtuigt graag de toevallige molenbezoeker van de simpele puurheid van het houten mechaniek.

Copyright Gistelsemolens.be